Mit tehetsz, ha Téged is érint az indexálás?

Az Arbeiterkammer Österreich (Osztrák Munkavállalói Kamara) javaslata az, hogy várd meg a szerződésszegési eljárás végét és az Európai Bíróság döntését és ne magad intézkedj.
Ha megállapítják, hogy az indexálás jogellenes volt, akkor a csökkentett összegek utólagos kifizetését 5 évre visszamenőleg lehet igényelni.
Az is lehetséges, hogy a csökkentett összegek kifizetése az Európai Bíróság ítélete után hivatalból is megtörténik. – olvasható az arbeiterkammer.at oldalon.

Az ügy jelenlegi állása:

Az osztrák családi pótlék indexálása az Európai Bíróság szakvéleménye alapján nem megengedett.

Az Európai Bíróság főügyésze megállapítja, hogy a családi pótlék külföldi megélhetési költségekhez történő igazítása az Európai Unió jogába ütközik – olvasható a standard.at oldalán.
Azok az EU-állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak, ugyanannyit fizetnek be az Államkincstárba, mint az osztrák állampolgárok, sajnos azonban a családtámogatásokból nem mindig részesülnek ugyanolyan mértékben – igazságtalanul.

EMLÉKEZTETŐÜL:
Sebastian Kurz 2019-ben az Ausztriában dolgozó EU-állampolgároknak járó osztrák családtámogatásokat és egyes adóügyi kedvezményeket a dolgozók gyermekeinek állandó lakhelye szerinti országok megélhetési költségeihez igazította.

Az indexált összegekről szóló bejegyzésünket a képre kattintva olvashatod el:

A szakértők a kezdetektől fogva látták, hogy ez ellentmond az EU-jognak és az Európai Bizottság már 2020. májusában szerződésszegési eljárást indított emiatt Ausztria ellen.

Richard de la Tour, az Európai Bíróság (EuGH) főügyésze megállapítja, hogy az indexálás sérti az Unió jogát és azzal érvel, hogy más tagállamok állampolgárainak is ugyanolyan támogatásokban és adókedvezményekben kellene részesülniük, mint az osztrák állampolgároknak, hiszen ők is ugyanúgy fizetik a társadalombiztosítást és az adót, ahogyan az osztrák állampolgárok. Ezért De La Tour javasolja a Bíróságnak, hogy adjon helyet a Bizottság keresetének.

Ezzel azonban még nem zárult le az ügy, a főügyészek jogi szakvéleményei az Európai Bizottság végső döntésére nézve nem kötelező érvényűek, a Bíróság más ítéletet is hozhat.
Amennyiben a keresetnek helyt adnak, úgy Ausztriának utólagosan is fizetnie kell, az indexálással érintett EU-állampolgárok akár 5 évre visszamenőleg is kérhetik majd a csökkentett összegek utólagos kifizetését.



Az osztrák családi pótlék indexálásával kapcsolatos információkat, híreket német nyelven tovább olvashatsz az alábbi linkeken:
https://www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/BeihilfenundFoerderung/Indexierung_der_Familienbeihilfe.html
https://www.derstandard.at/story/2000132682825/eugh-gutachten-indexierung-der-familienbeihilfe-unzulaessig
https://www.heute.at/s/eu-knueller-familienbeihilfe-darf-nicht-gekuerzt-werden-100185308

Kapcsolódó bejegyzések
Hogyan változott az osztrák családi pótlék összege az indexálással?

Ausztria 2019. januárjától jelentősen csökkentette az Ausztriában dolgozó, de családjukkal külföldön élő munkavállalóknak járó osztrák családi pótlék összegét, mely sajnos tovább